Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Saaxumhuizen. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Zondag 17 februari t/m 24 april 2019
Expositie Linda Bouter en Tiny Bouter-Snijders

Expositie Linda Bouter en Tiny Bouter-Snijders

Van 17 februari tot 24 april exposeren Linda Bouter en Tiny Bouter-Snijders hun vrije werk - schilderijen, keramiek en combinaties daarvan - in de kerk van Rottum. Hun keramische werk is geïnspireerd op het Groninger land. In het tweedimensionale werk voert de mens de boventoon. Tiny en Linda hebben samen een galerie en atelier in een voormalige lagere school te Roodeschool. Dit jaar bestaat de school precies 90 jaar. Ook zijn ze samen opgeteld 90 jaar actief als beeldend kunstenaars (Tiny 55 jaar en Linda 35 jaar). Deze expositie is de eerste van een reeks activiteiten ter viering van dat 90-jarig bestaan. Tiny Bouter-Snijders (Amsterdam) maakt abstracte, monumentale keramische objecten. Wat haar vooral aantrekt aan het Hogeland is de weidsheid, de mooie luchten, de dijken met hun doorgangen, de stilte, maar ook het prachtige omgeploegde land in de winter. Dit alles heeft grote invloed op haar werk. Ook haar reis naar Japan werkt door een in haar werk. Linda Bouter (Rietveld Academie, Amsterdam) begon als edelsmid/schilder, maar ontwikkelde zich daarnaast als keramist. De afwisseling tussen schilderen en werken met klei is haar op het lijf geschreven. Het brengt haar veel inspiratie, waaruit o.a. het gecombineerde werk (keramiek op paneel) ontstond. Juist omdat het schilderen eigenlijk heel meditatief is en het werken met klei heel aards, vult dit elkaar goed aan. Linda en Tiny maken ook het zogeheten wadden keramiek: binnen- en buitenpotten, kaarsenstandaards, heksenhoedjes, klokken, schalen, reliëfs en gebruiksgoed. In opdracht vervaardigen zij ook speciale urnen en gedenktekens.

Locatie Kerk Rottum: Kloosterweg 13 Rottum
Prijs Toegang gratis
Maandag 4 maart t/m 14 april 2019
Expositie Anne Post toe Slooten

Expositie Anne Post toe Slooten

Anne vindt haar inspiratie in de natuur om haar heen, in de verscheidenheid aan vormen, kleuren, structuren, ritmes en lichtval. Daarnaast is ze al heel lang gefascineerd door allerlei soorten papier. Ze maakt nu zelf papier, meestal van planten als brandnetel, hosta, mais, zegge en van textiele vezels als zijde, linnen, wol en hennep. Dit is een heel ambachtelijk procedé en een wezenlijk deel van het creatief proces. Zeker bij het maken van papier van planten gaat het haar vaak om de structuren die dat oplevert. Ook verwerkt zij bij het papierscheppen vaak materialen als bloembladeren, riet, veren of delen van foto’s. Deze vormen de basis voor haar werk, hetzij papiercollages, hetzij objecten als (kijk)boekjes en leporello’s van heel verschillend formaat en uitvoering. Aan de papiercollages kan ook ander materiaal worden toegevoegd als wol, zijdevezels, hennep, krijt en verf. Het werken is een wisselwerking tussen binnen en buiten, dat wat zich in haar afspeelt en dat wat het materiaal aangeeft. Dat is een spannend proces wat vaak onverwachte dingen oplevert. De verbondenheid met de natuur is zodanig in haar werk aanwezig dat ze daarin het tastbare, aardse wil laten verwijzen naar de kosmische, niet tastbare aard van het bestaan. Anne heeft haar opleiding gevolgd aan Academie Minerva in Groningen.

Locatie Kerk Klein Wetsinge: Valgeweg 12 Klein Wetsinge
Tijd 11:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang gratis
Vrijdag 29 maart t/m 31 maart 2019
Whiskyfestival Noord-Nederland

Whiskyfestival Noord-Nederland

Van vrijdag 29 maart tot en met zondag 31 maart is het weer zover: dan vindt het Whisky Festival Noord-Nederland plaats in de Der Aa-kerk. De kerk wordt ook dit jaar weer drie dagen lang overgenomen door duizenden whiskydrinkende bezoekers, al dan niet gekleed in een kilt. Het Whiskyfestival is ondertussen een fenomeen en heeft een grote schare trouwe fans uit binnen- en buitenland. Er zijn veel stands met whiskyimporteurs uit de hele wereld. Ook worden er masterclasses gegeven door internationaal bekende sprekers. Er zijn belangrijke whiskyschrijvers aanwezig die hun boeken signeren. Iedere bezoeker krijgt bij binnenkomst een proefglas met opdruk en de meeste whisky is vrij te proeven.

Locatie Der Aa-kerk: Akekrhof 2 Groningen
Prijs Toegang EUR 20,00
Lees meer
Vrijdag 29 maart t/m 31 maart 2019
Labyrint lopen

Labyrint lopen

In de kerk van Oosterwijtwerd kan elke laatste weekend van de maand het labyrint worden gelopen. Het labyrint is een oeroud, over de hele wereld verspreid symbool, een patroon van lijnen die samen een weg naar het midden vormen. Ze komen voor als rotstekeningen van 5000 jaar geleden, gekerfd in het landschap in Peru, met stenen gelegd in Scandinavië, aangeplant in Engeland, of afgebeeld op Syrisch aardewerk, en in de plavuizen van middeleeuwse kerken. Het labyrint is symbool voor de pelgrimsreis van de ziel, of voor de levensweg van iedere mens. Het labyrint kent maar één weg, naar binnen en weer naar buiten. De bedoeling is dat u het labyrint rustig en aandachtig loopt. Net als de levensweg gaat de weg van het labyrint nooit in een rechte lijn. Het labyrint in de Mariakerk is geprint op een stuk zeildoek ter grootte van het koor van de kerk. Iedereen is welkom. Het is een meditatie-in-beweging. Er ligt informatie voor wie zich er iets meer in wil verdiepen. Elk laatste weekend van de maand van vrijdagmorgen 10:00 uur tot zondagavond 18:00 uur ligt het labyrint er voor u. Kijk in de agenda voor de juiste datum en tijden. Op aanvraag kan het voor groepen ook op andere dagen worden uitgelegd.

Locatie Kerk Oosterwijtwerd: Dorpstraat 29 Oosterwijtwerd
Prijs Toegang Vrijwillige bijdrage
Lees meer

29

maart
Musica Antiqua Nova

Musica Antiqua Nova

Azusa Yamaki en Jos Maters; klaviertalenten van het Prins Claus Conservatorium. Werken van Buxtehude, Bach, Rameau en Mendelssohn op klavecimbel, fortepiano en barokorgel. Musica Antiqua Nova biedt ook graag jonge veelbelovende musici een podium. Daarom hebben wij een extra concert aan onze reeks van dit seizoen toegevoegd. Twee getalenteerde leerlingen van het Prins Claus Conservatorium, Jos Maters en Azusa Yamaki, spelen werken van Buxtehude, Bach, Rameau en Mendelssohn op klavecimbel, fortepiano en barokorgel. Azusa Yamaki begon op vijfjarige leeftijd piano te spelen. Na een opleiding op een Japanse muziekschool studeerde ze piano in Parijs. Ze treedt vanaf 2009 op als soliste. Ze kwam naar Groningen om klavecimbel en fortepiano te studeren. Jos Maters (1997) begon zijn orgelcarrière in de Christelijk Gereformeerde Kerk te Bunschoten. Sinds september 2015 studeert hij aan het Prins Claus Conservatorium, waar hij orgel studeert bij Theo Jellema en Erwin Wiersinga. en hoofdvak klavecimbel bij Johan Hofmann. Uitvoerenden: Azusa Yamaki: klavecimbel, fortepiano Jos Maters: barokorgel, klavecimbel Informatie 050-3131455.

Locatie Lutherse kerk Groningen: Haddingestraat 23 Groningen
Tijd Aanvang 20:00 uur
Prijs Toegang Vrijwillige bijdrage
Inlichtingen publiciteit@musicaantiquanova.nl
Lees meer

30

maart
Orgelbespeling in de 40-dagentijd

Orgelbespeling in de 40-dagentijd

Het wordt al bijna een traditie! In de 40-dagentijd voor Pasen wordt op 6 zaterdagen weer op het orgel gespeeld door verschillende organisten. Dit jaar begint dat op zaterdag 9 maart. Alle zes weken wordt er van 16.00 uur tot 17.00 uur gespeeld. Het is vrije inloop, dit betekent dat u niet het hele uur hoeft te blijven luisteren. Het rooster voor de orgelbespelingen ziet er als volgt uit: 9 en 16 maart organist Bart Buist 23 maart Abel Werkman 30 maart en 6 april Frits Kaan met een collega 13 april Hans Nomen

Locatie Kerk Engelbert: Engelberterweg 39 Engelbert
Tijd 16:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang gratis
Lees meer
Zaterdag 30 maart t/m 31 maart 2019
Foto-expositie Alfred Wiltfang

Foto-expositie Alfred Wiltfang

In de maand maart zal er in 'T Sael elk weekend een prachtige foto-expositie te bezichtigen zijn van Alfred Wiltfang. Alfred Wiltfang is een Duitse amateur fotograaf die foto's maakt van de natuur en stedelijke omgeving. Kom genieten van zijn prachtige foto's op zaterdag en zondag van 14.00 - 17.00 uur. NB: Behalve op 3 maart in verband met een concert. “Fotografieren ist wie schreiben mit Licht, wie musizeren mit Farbtonen, wie malen mit Zeit und sehen mit Liebe” © Almut Adler

Locatie 't Sael: Karspelweg 2 Grooot Wetsinge
Tijd 14:00 - 17:00 uur
Lees meer

30

maart
Törf met Gries Laand

Törf met Gries Laand

Het is een Gronings programma met Henk Scholte en Marius Greiner. Het nieuwste project van Törf is "Gries Laand". Die uitgestrekte grauwe vlakte die aan onze voeten ligt hier in het Noorden. Weidsheid, zo ongrijpbaar. Toch probeert Törf er met woorden, beelden en muziek een stapje dichterbij te komen. Te ontdekken dat er, als je goed kijkt, zo veel kleur te vinden is. Zij spelen tussen de schilderijen van Irene Meuldijk en Geert Schreuder. Een kleurrijk verhaal, alles bij elkaar. Törf bestaat uit: Henk Scholte zang Geert Ridderbos accordeon, davul Eddy de Jonge bas en gitaar Marius Greiner viool, mandoline, davul Flip Rodenburg doedelzakken, pommer, tin-whistle, zang Jos Kwakman gitaar, doedelzak, davul Gerda Kuiper techniek N.B. Denkt u aan onze schoonmaakdag, eveneens op 30 maart van 10.00uur tot uiterlijk 16.00uur (waarna wij het veld ruimen voor Törf). Vele handen maken licht werk!

Locatie Kerk Fransum: Fransumerweg 4 Den Ham
Tijd Aanvang 20:15 uur
Prijs Toegang EUR 15,00

30

maart
Johannes Passion

Johannes Passion

Nu eens niet de overbekende Matthäus-Passion, maar die andere passie van Johann Sebastian Bach, de Johannes-Passion, die door sommigen wordt gezien als het “kleine broertje” van de Matthäus. Als deze kwalificatie al terecht is, dan geldt dat alleen voor de omvang van de Johannes, die een uur korter duurt dan de Matthäus, maar zeker niet voor de muzikale kwaliteit van het stuk.

Locatie Martinikerk: Martinikerkhof Groningen
Tijd Aanvang 20:15 uur
Lees meer

30

maart
Grafisch werken met Hebreeuwse letters

Grafisch werken met Hebreeuwse letters

Lekker aan de slag met Hebreeuwse letters, inkt, verf, rollers en sjablonen. Dat kan tijdens de workshop ‘Letters vertellen jouw verhaal’ in GRID Grafisch Museum Groningen. De titel zegt het al: tijdens de workshop kunnen de deelnemers in de letters hun persoonlijke (levens)verhaal leggen. De workshop Letters vertellen jouw verhaal wordt georganiseerd door GRID Grafisch Museum en Synagoge Groningen. Samen hebben ze deze workshop ontwikkeld voor iedereen die in de Hebreeuwse taal en/of letters geïnteresseerd is. En graag met de handen werkt. De Hebreeuwse taal en letters zijn niet alleen een praktisch communicatiemiddel tussen mensen maar zitten ook vol verhalen en symboliek. Daarom krijgen de deelnemers aan de workshop in stappen te leren hoe ze een verbinding kunnen leggen tussen de letters en hun eigen thema of persoonlijke verhaal. Met drukinkt, verfrollen, Hebreeuwse lettervormen en sjablonen kunnen de deelnemers uitdrukking geven aan wat bij hen leeft en aan wat de letters hen vertellen. Bij deze techniek heeft ook het toeval een zekere rol : de combinatie van verschillende sjablonen en kleuren zullen telkens weer een verschillend en verrassend resultaat opleveren. De deelnemers worden niet onvoorbereid aan het werk gezet. Tijdens een inleiding komen ze het nodige te weten over de geschiedenis en de basisprincipes van het Hebreeuws als ook over de voor Werkman typerende werkwijze.

Locatie GRID Grafisch Museum: Sint Jansstraat 2 Groningen
Tijd Aanvang 14:30 uur
Prijs Toegang EUR 15,00
Inlichtingen reserveringen@gridgroningen.nl
Lees meer